Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Az Aszteroidák

 

 

Aszteroidák,Kisbolygók

Számtalan sziklatörmelék kering a Nap körül, fõként a Mars és a Jupiter között. Ott, ahol egy bolygónak kellene lennie, ezernyi szikladarab kering- a kisbolygók, vagy idegen szóval aszteroidák. A kisbolygókból álló terület legfontosabb része a Naptól 2,2 - 3,3 CSE távolságban helyezkedik el. Valószínûleg 100 ezer számra akad itt ilyen égitest, amelynek legalább 1 km az átmérõje, össztömegük mégsem éri el a Holdét. Csupán 200 olyan kisbolygót ismerünk amelynek átmérõje meghaladja a 100 km-t. A nagyobb kisbolygóknak nevet adtak a csillagászok (6000 aszteroida kapott nevet.) A legnagyobb kisbolygó, a Ceres 1000 km átmérõjû, ezt fedezték fel a kisbolygók közül elsõként, 1801-ben.

Hol találhatók:

Ezen kicsiny bolygószerû testek még közepes méretû távcsövekkel vizsgálva is csillagokhoz hasonló, pontszerû fényforrásoknak tûnnek, nem pedig bolygóknak, Sir William Herschel az aszteroida, azaz "csillagszerû" nevet adta nekik. A nagyobb aszteroidák megközelítõleg gömb alakúak, sok kisebb testre az elnyújtott vagy szabálytalan forma jellemzõ. Közülük több, a gravitáció által lazán összetartott kettõs vagy többes testként tûnik fel, másoknak pedig holdjaik lehetnek. Ilyen pl. az Ida kisbolygó, amelynek a Dactyl a holdja. A kisbolygók a napfényt verik vissza, de általában halvány objektumok. Egyedül a Vesta látható idõnként szabad szemmel.

A Jupiter gravitációs hatása a Naptól bizonyos távolságra lévõ pályákról kisöpörte a kisbolygókat, miután kitérített onnan mindenféle keringõ testet. Ennek eredményeként alakultak ki a felfedezõjükrõl elnevezett Kirkwood-rések, amelyekben nem találhatók kisbolygók. Némelyeket a Jupiter eltérített és ezek az õ pályáján elõtte vagy mögötte keringenek. Ez a két kisbolygó-család a Trójaiak néven ismert. A Jupiter pályáján, hozzá képest 60°-kal eltolódva mozognak. Némely kisbolygó pályája a Szaturnuszon túlra is kiterjed, másoké mélyen behatol a Naprendszer belsejébe. A csillagászok arra is figyelmeztetnek, hogy lehet köztük olyan, amely a Földdel is összeütközhet, katasztrófát okozva, ezért igyekeznek azokat felkutatni.

 

 

 

 

Színük és színképük alapján több különféle kisbolygó különböztethetõ meg:

C-típusúak: 75%-uk, sötét szénben gazdag, a szenes kondritokhoz hasonló test.

S-típusúak: 17%-uk, színük vöröses, fényvisszaverõ képességük mérsékelt, magas a vas- és magnézium-szilikát tartalmuk. M-típusúak: a legkisebb csoport, csaknem teljesen vas és nikkel elegyébõl állnak.

Az Ida és a Gaspra

Az Ida kisbolygót a Galileo ûrszonda 1993. 08. 28-án közelítette meg 2400 km-re, de az adatok a rádiókapcsolatot biztosító antenna hibája miatt csak lassan érkeztek meg. A képek kb. egyharmadán látszik az Ida holdja a Dactyl, a maga 1,6 x 1,2 kilométerével. A képek elkészítési ideje az Ida 4,63 órás forgásidejének több mint a felét tette ki, így megszerkeszthették az Ida alakját. A Dactyl a felvételek idején kb. 100 km-re volt az Idától. Mozgásából megbecsülhették az Ida tömegét. Ezen adatokból az Ida sûrûségére 2,2 - 2,9 g/cm3 közötti értékre lehet következtetni. Mind az Ida, mind a Dactyl tele van kráterekkel. A Dactyl felfedezése bizonyította, de elõtte még a Castalia és a Toutatis kisbolygók radarképei is mutatták, hogy kettõs kisbolygók is lehetnek. (Fényképük alapján több százról gondolták ezt, azonban nem tekintették bizonyítottnak a kérdést.)

A Gaspra a másik kisbolygó, melyet a Jupiter felé tartó Galileo ûrszonda felkeresett. A Gaspra egy 19 *12 * 11 km méretû szabálytalan alakú szikladarab. Felszínét kráterek százai szabdalták fel, melyeket más kisbolygókkal való ütközések okoztak. Mérete a Mars holdjaival (Phobosz, Deimosz) kb. megegyezik. A jobb oldali képen vele együtt láthatók.

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********