Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Az Aszteroidák

 

 

Aszteroidák,Kisbolygók

Számtalan sziklatörmelék kering a Nap körül, fõként a Mars és a Jupiter között. Ott, ahol egy bolygónak kellene lennie, ezernyi szikladarab kering- a kisbolygók, vagy idegen szóval aszteroidák. A kisbolygókból álló terület legfontosabb része a Naptól 2,2 - 3,3 CSE távolságban helyezkedik el. Valószínûleg 100 ezer számra akad itt ilyen égitest, amelynek legalább 1 km az átmérõje, össztömegük mégsem éri el a Holdét. Csupán 200 olyan kisbolygót ismerünk amelynek átmérõje meghaladja a 100 km-t. A nagyobb kisbolygóknak nevet adtak a csillagászok (6000 aszteroida kapott nevet.) A legnagyobb kisbolygó, a Ceres 1000 km átmérõjû, ezt fedezték fel a kisbolygók közül elsõként, 1801-ben.

Hol találhatók:

Ezen kicsiny bolygószerû testek még közepes méretû távcsövekkel vizsgálva is csillagokhoz hasonló, pontszerû fényforrásoknak tûnnek, nem pedig bolygóknak, Sir William Herschel az aszteroida, azaz "csillagszerû" nevet adta nekik. A nagyobb aszteroidák megközelítõleg gömb alakúak, sok kisebb testre az elnyújtott vagy szabálytalan forma jellemzõ. Közülük több, a gravitáció által lazán összetartott kettõs vagy többes testként tûnik fel, másoknak pedig holdjaik lehetnek. Ilyen pl. az Ida kisbolygó, amelynek a Dactyl a holdja. A kisbolygók a napfényt verik vissza, de általában halvány objektumok. Egyedül a Vesta látható idõnként szabad szemmel.

A Jupiter gravitációs hatása a Naptól bizonyos távolságra lévõ pályákról kisöpörte a kisbolygókat, miután kitérített onnan mindenféle keringõ testet. Ennek eredményeként alakultak ki a felfedezõjükrõl elnevezett Kirkwood-rések, amelyekben nem találhatók kisbolygók. Némelyeket a Jupiter eltérített és ezek az õ pályáján elõtte vagy mögötte keringenek. Ez a két kisbolygó-család a Trójaiak néven ismert. A Jupiter pályáján, hozzá képest 60°-kal eltolódva mozognak. Némely kisbolygó pályája a Szaturnuszon túlra is kiterjed, másoké mélyen behatol a Naprendszer belsejébe. A csillagászok arra is figyelmeztetnek, hogy lehet köztük olyan, amely a Földdel is összeütközhet, katasztrófát okozva, ezért igyekeznek azokat felkutatni.

 

 

 

 

Színük és színképük alapján több különféle kisbolygó különböztethetõ meg:

C-típusúak: 75%-uk, sötét szénben gazdag, a szenes kondritokhoz hasonló test.

S-típusúak: 17%-uk, színük vöröses, fényvisszaverõ képességük mérsékelt, magas a vas- és magnézium-szilikát tartalmuk. M-típusúak: a legkisebb csoport, csaknem teljesen vas és nikkel elegyébõl állnak.

Az Ida és a Gaspra

Az Ida kisbolygót a Galileo ûrszonda 1993. 08. 28-án közelítette meg 2400 km-re, de az adatok a rádiókapcsolatot biztosító antenna hibája miatt csak lassan érkeztek meg. A képek kb. egyharmadán látszik az Ida holdja a Dactyl, a maga 1,6 x 1,2 kilométerével. A képek elkészítési ideje az Ida 4,63 órás forgásidejének több mint a felét tette ki, így megszerkeszthették az Ida alakját. A Dactyl a felvételek idején kb. 100 km-re volt az Idától. Mozgásából megbecsülhették az Ida tömegét. Ezen adatokból az Ida sûrûségére 2,2 - 2,9 g/cm3 közötti értékre lehet következtetni. Mind az Ida, mind a Dactyl tele van kráterekkel. A Dactyl felfedezése bizonyította, de elõtte még a Castalia és a Toutatis kisbolygók radarképei is mutatták, hogy kettõs kisbolygók is lehetnek. (Fényképük alapján több százról gondolták ezt, azonban nem tekintették bizonyítottnak a kérdést.)

A Gaspra a másik kisbolygó, melyet a Jupiter felé tartó Galileo ûrszonda felkeresett. A Gaspra egy 19 *12 * 11 km méretû szabálytalan alakú szikladarab. Felszínét kráterek százai szabdalták fel, melyeket más kisbolygókkal való ütközések okoztak. Mérete a Mars holdjaival (Phobosz, Deimosz) kb. megegyezik. A jobb oldali képen vele együtt láthatók.

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha