Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Tömegmozgások-Szél

 

 

A szél eróziós munkája
A szél szerepe a kőzetek mállásában, eróziójában eléggé korlátozott. A szél főleg a homokfúváshoz hasonló munka révén kőzetfelszínek csiszolásával, koptatásával (abrázió) kap szerepet. Amennyiben viszont a szél útjában megfelelően finom szemcsés (<0,3 mm) laza üledék felhalmozódás van, igen jelentőssé válhat a szél anyagszállítási szerepe, s a laza üledékek elhordási után kifúvásos térszin, deflációs felszín jön létre. A szél abráziós hatása az eltérő keménységű kőzetekben eltérő mértékű eróziót, s ezáltal szélmarásos formákat hoz létre.

A szél általi erózió és szállítás egyik fontos előfeltétele a felszínt védő vegetáció hiánya.

Ilyen körülmények jöhetnek létre tenger- és folyópartokon, ahol az üledékanyag szállitásának mértéke meghaladja a vegetáció kifejlődésének sebességét. Ilyen körülmények jönnek létre - az előzőnél jelentősebb mértékben - szemiarid és arid kontinentális területeken, sivatagokban (éves átlagos csapadék mennyisége <200 mm). Mesterséges, a mezőgazdaság kiváltotta hatásokkal magyarázható az erdőirtással letarolt, intenzíven művelt területek elsivatagosodása, melynek során a szél a termőtalaj réteget leerodálja a felszínről.. 

 

A világ nagy sivatagjait láthatod a következő térképen:

A szél szállitó munkájának fizikai alapjai majdnem azonosak a folyóvízi szállításéval. A különbségek a levegő kisebb viszkozitásában és sűrüségében, nagyobb áramlási sebességében rejlenek. A kvarc szemcse sűrűsége 2000-szerese a levegőének, a levegő viszkozitása pedig 1,78 x 10-4 g cm-1 sec-1, a víz viszkozitásának kb 1 %-a.

A szél szállítása teljes egészében turbulens áramlásokkal történik. A turbulens áramlásnál kb 0.3 mm az a szemcseméreti határ, amelynél a szemcse felfelé mutató komponense még elegendő a szemcse szállításához. A szél három módon szállít üledéket:
1. Lebegtetett szemcsék - az örvényáramok által felkapott finom szemcsés anyag szuszpenzióként szállitódhat nagyobb távolságokra, akár 3-4,000 km-re, sivatagi porviharok formájában.
 2. Ugráló szemcsék - nagy szélsebességek esetén a felszín közeli pár méter vastag sávban élánk szemcseáramlás történik. Ebben a sávban a szemcsék ugrálva szállitódnak, minden egyes mozgás néhány cm távolságra történik, s szemcsék közötti ütközés váltja ki.
 3. Görgetett szemcsék - a nagyobb homokszemcsék a felszínen kúszva közlekednek, esetenként néhány mm-távolságra. A kinetikus energiát a szemcséknek az ugráló szemcsék ütközése adja. Az ütközési energia átadásával hő fejlődik. Az ütközés és szemcse ugrálás, valamint az aljzat érdessége fékezi a szelet.

Az igen finom szemcseméretű frakció - 0,08 mm körül - a felszín menti lamináris szállitódásban hajlamos mozogni, s ez a frakció még igen nagy szélsebességek esetén is a lamináris, felszínközeli rétegekben marad, hacsak az áramlást mesterséges hatások, állatok mozgása meg nem zavarja.

Szélfújta (eolikus) üledékek
A szélfújta üledékek nem durvább anyag szél általi aprózódásából származnak. Rendszerint vízi szállítású üledékek, üledékes kőzetek osztályozódása, szállítódása révén alakulnak ki. A Szahara homokja például a szegélyi területek tengeri homokköveinek mállása, illetve a Földközi tengeri parti homokok szállítódásából származik. A szélfújta homokszemcsék a szállitási körülmények,az ütközések útján való szállitódás miatt jellemzően sokkal kerekítettebbek, mint a folyóvizi homokok:

 

 Lösz
A szélfújta üledékek leggyakoribb változata a periglaciális területeken. Igen finom, kőzetliszt szemcseméretű üledék, amely a fluvioglaciális síkságokról származik. Az északi félgömb összes periglaciális területén megtaláljuk, áthalmozott, folyóvízi szállitáson is átesett változatai ezeken a területeken a legjobb termőtalajt alkotják.

Szél alkotta formák

Vannak homoksivatagok, s olyan területek, ahol gyakorlatilag nincs homoktakaró - kősivatagok. A homoksivatagok kialakulásához szükséges egyrészt egy állandó, nagy sebességű, a forrásterületek felől fújó szél, amely sebessége révén homok szállítására képes, valamint olyan felhalmozódási terület, amely csapdát jelent a mozgó homok számára. A szél a felszínen az anyagot lepelhomokként teríti szét.

Tanúhegyek keletkeznek ott, ahol keményebb kőzetek a fekvőjükben lévő kisebb keménységű kőzeteket megvédik az eróziótól. A szél irányában álló stiklákból áramvonalasított, un. Szfinksz-sziklát hoz létre a szél eróziója. A szél a finom szemcséket elszállítja, s nagyobb kőzettömbökből álló maradvány kőzettakarót hagy vissza a felszínen.  

A homokból a parti területeken a szél dűnesorokat épít. Jellegzetes szélfújta forma a parabola-bucka, barkán.

A szél erózió környezeti hatásai

A szél erózió legsúlyosabb környezeti hatása a termőtalaj eróziója a megkötésre alkalmas vegetáció nélküli területekről, sivatagi térszinek kialakulása, futóhomok képződés.  A szél erózió ellen helyes erdőgazdálkodással, a leírtott területeken újratelepítéssal lehet védekezni.

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha