Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
A Vénusz

 

 

Vénusz

 

A Vénusz a Mariner-10 űrszonda által készített képen.

A Vénusz a Naptól számítva a Naprendszer második bolygója. A bolygók közül a Vénusz pályájának alakja közelíti meg legjobban a kört. A pálya lapultságát jellemző excentricitás értéke 0,01-nál kisebb.

A Vénusz legfontosabb adatai:

Fél-nagytengelye: 108.200.000 km (0.72 CsE)
Átmérője: 12.103,6 km
Tömege: 4,869·1024 kg

Vénusz (görög megfelője Afrodité) a római mitológiában a szerelem és a szépség istennője. A Vénusz a legfényesebb bolygó, valószínűleg innen ered elnevezése is. A Vénuszt magyarul Esthajnalcsillagnak is nevezik, mert a Naphoz való viszonylagos közelsége miatt vagy koraeste, vagy hajnalban figyelhető meg. Hasonlóan a Merkúrhoz (és a Holdhoz), a Vénusz is mutat fázisokat. A Vénusz fázisait távcsővel először Galilei figyelte meg; ez a megfigyelés fontos érvként szolgált a heliocentrikus világkép elfogadásához.

 

A Vénuszt 1962-ben felkereste a Mariner-2 űrszonda. Ezt követően a Vénuszt több mint húsz alkalommal, különböző űrszondák látogatták meg: pl. a Pioneer-Venus és a Venyera-7, amely elsőként landolt a bolygó felszínén. A Venyera-9 küldte az első fényképeket a bolygó felszínéről. A közelmúltban a Magellán űrszonda radar mérések segítségével térképezte fel a bolygó felszínét.

A Vénusz tengelykörüli forgása merőben szokatlan: egyrészt igen lassú, 243 földi nap alatt tesz meg egy fordulatot a tengelye körül, másrészt a bolygó forgása retrográd irányú. További érdekesség, hogy a Földdel való közelségek esetén mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk. Egyelőre még nem sikerült tisztázni, hogy ez csupán véletlen egybeesésnek köszönhető, vagy egy rezonancia következménye.

A Vénusz bizonyos szempontból a Föld testvér-bolygójának is tekinthető. A Vénusz méretei alig kisebbek a Föld méreteinél: a Vénusz átmérője a Föld átmérőjének 95 %-a, tömege a Föld tömegének 80 %-a. Mindkét bolygón kevés (ütközési) kráter található, ami azt mutatja, hogy a felszín mindkét esetben fiatal. Sűrűségük és kémiai összetételük is hasonló.

A hasonlóságok a Vénusz és a Föld között ezzel azonban ki is merültek. A Vénusz felszínén a nyomás a földi légköri nyomásnak 90-szerese. A több rétegből álló légkör - az űrszondák vizsgálatai szerint - nagyrészt széndioxidból áll. A felszíntől számított 48 és 70 km magasságban kénsavból álló vastag felhők úsznak. Ezek a felhők teljesen átlátszatlanná teszik a légkört, így a bolygó felszíne optikai úton nem is tanulmányozható. Az igen sűrű légkör egy megszaladt üvegházhatást eredményez: a hőmérséklet eléri a 470 C fokot. A Vénusz légkörének felső részében heves, 350 km/h nagyságú szél tombol, ez a felszín közelében néhány km/h-ra csitul.

 

Az Ishtar Terra-n lévő Lakshmi Planum 3 dimenziós radarképe.
A Sif Mons pajzsvulkán a Magellan űrszonda radarképén. A képen a jelenlegi vulkáni tevékenységre utaló lávafolyások is láthatók.

A Vénusz a múltban jelentős vízkészlettel rendelkezett, ez azonban már elpárolgott, így a bolygó jelenleg vízben szegény. Ha a Föld a Naphoz közelebb lenne, akkor valószínűleg ugyanez a sors várt volna rá.

A Vénusz felszínén nagy síkságok vannak. Több széles mélyedés is található: pl. Atalanta Planitia, Guinevere Planitia, Lavinia Planitia. A bolygón két nagy felföldi terület van: az északi féltekén a közel Ausztrália nagyságú Ishtar Terra, az egyenlítő mentén pedig a Dél-Amerika kiterjedésű Aphrodite Terra. Az Ishtar Terra belső része jobbára a Lakshmi Planum magas fennsíkból áll, melyet a Vénusz legmagasabb hegyei, köztük a Maxwell Montes vesznek körül.

"Palacsinta"-vulkánok a Magellan űrszonda felvételein.

A Magellan űrszonda radar-képei szerint a Vénusz felszíne láva-folyásokkal borított. Hatalmas - a Hawaii vagy a marsi Olympos Mons-hoz hasonló - pajzsvulkánok is találhatók (ilyen például a Sif Mons). A Vénusz jelenleg is aktív vulkáni tevékenységet mutat, bár megjegyzendő, hogy az igen kevés aktív vulkán az elmúlt néhány száz millió évben csökkent geológiai aktivitást mutat.

A Vénusz felszínén nincsenek kis kráterek. A Vénusz légkörébe érkező meteoroidok elégnek, mielött elérik a bolygó felszínét. Az ütközési kráterek kötegekben helyezkednek el, ami azt azt mutatja, hogy a felszínt elérő nagy meteroidok a légkörben több darabra esnek szét.

A Vénusz legidősebb területei 800 millió évesek. Az ennél idősebb területeket az akkor igen aktív vulkanizmus eltüntette.

A Magellan űrszonda képei egyedi felszíni struktúrákat is mutatnak: például az úgynevezett ,,palacsinta''-vulkánokat, melyek az igen sűrű láva kitöréseinek tűnnek, valamint az úgynevezett koronák, azaz a beszakadt magma-kamrákat.

A Vénusz belső felépítése - a feltételezések szerint - igen hasonló a Föld belsejéhez: a bolygó központi részében egy kb. 3000 km sugarú vasmag van, melyet egy olvadt, sziklás köpeny ölel körül. A Magellan szonda gravimetriai mérései szerint a Vénusz kérge erősebb és vastagabb az előzetes feltételezéseknél. A Földhöz hasonlóan a köpenyben lévő konvekció a felszínen feszültséget kelt. Ez azonban - a Földdel ellentétben - nem a tektonikus lemezhatároknál, hanem sok kis tartományban oszlik szét.

A Vénusznak - valószínűleg a lassú tengelykörüli forgás következtében - nem rendelkezik mágneses térrel.

A Vénusznak nincsenek holdjai.

 

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!