Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Hírek

Felfedeztek egy teljesen új galaxist:El Gordo

2012.01.15. 08:32, Univerzum-Galaxy

Rendkívül forró, masszív fiatal csillagokból álló "kövér" galaxishalmazt fedeztek fel a chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (Very Large Telescope), valamint a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével.

A korai univerzumban lévő galaxisok eddig látott legnagyobb halmaza – olyan óriás, melyet a kutatók „El Gordo” névre kereszteltek – egy nap titkokat tárhat fel az univerzumot kitöltő, láthatatlan sötét anyagról.

El Gordo – ami spanyolul „a kövér” – hivatalos neve ACT -CL J0102-4915, mely több mint hétmilliárd fényévre található a Földtől, olyan időszakban, amikor az univerzum feleennyi idős volt – mondja John Patrick Hughes, a Rutgers Egyetem kutatója és a vizsgálat társszerzője. Az univerzum jelenlegi ismereteink szerint mintegy 13,7 milliárd éves. A hatalmas galaxishalmaz tömege mintegy kétbilliárdszorosa (2 után 15 nulla) a Napénak, ezzel „a távoli univerzum leghatalmasabb ismert halmaza.”

El Gordo

(Fotó:(röntgensugár: NASA/CXC/Rutgers/J. Hughes et al; Optikai: ESO/VLT & SOAR/Rutgers/F. Menanteau; IR: NASA/JPL/Rutgers/F. Menanteau )  

A galaxishalmazok kisebb galaxiscsoportok összeolvadása révén jönnek létre. Ezek az események az univerzumban lévő sötét anyag és sötét energia mennyiségétől függenek, ennélfogva fényt vethetnek ezen enigmákra. Úgy tűnik, hogy a sötét energia alkotja az univerzumban lévő minden tömeg és energia 73 százalékát, emellett kiváltja az univerzum tágulásának gyorsulását. A láthatatlan, és mindeddig azonosítatlan sötét anyag minden anyag és energia körülbelül 23 százalékát alkotja az univerzumban, a kutatók a galaxisokra gyakorolt gravitációs hatása révén tudnak létezéséről. Az embert, bolygókat és csillagokat alkotó normál anyag az univerzumnak csak 4 százalékát adja.

Az El Gordót a NASA űrben lévő Chandra Röntgensugár Obszervatóriuma és a chilei Atacama Kozmológiai Teleszkóp segítségével fedezték fel. A spanyol becenév tisztelgés a chilei kapcsolat felé. A kutatók az Amerikai Csillagászati Társaság éves ülésén ismertették eredményeiket.

Az El Gordóban lévő gáz közel 200 millió fokos szupermagas hőmérsékletet érhet el, a Chandra és az Európai Déli Obszervatórium VLT teleszkópjának röntgenmérései alapján. „Ez a halmaz a leghatalmasabb, legforróbb képződmény, és a bármely, ilyen távolságban vagy távolabb ismert halmazhoz képest a legtöbb röntgensugárzást adja le” – mondja Felipe Menanteau, a Rutgers egyetem kutatója és a vizsgált vezető szerzője.

El Gordo

(Fotó: ESO/SOAR/NASA)

Ez a hő, valamint a tény, hogy a halmazban lévő galaxisok két egyedi csoportba különülnek azt sugallja, hogy az El Gordo két galaxishalmaz erőteljes összeolvadásának helyszíne. „A halmazban a galaxisok óránkénti 4,8 millió kilométeres sebességgel haladnak” – mondja Hughes.

Bár az El Gordo méretével és távolságával rendelkező halmaz rendkívül ritka, beleillik a kozmológia sztenderd Nagy Bumm modelljébe. Ez azt sugallja, hogy az univerzum túlnyomórészt sötét anyagból és sötét energiából áll, és a Nagy Bumm eseménnyel született meg mintegy 13, 7 milliárd évvel ezelőtt. A jövőbeli kutatások során olyan modellt keresnek, mellyel megmagyarázható, a sötét anyag hogyan szeparálódik el a gáztól az El Gordóban – mondja Hughes. Ez kulcsfontosságú részleteket szolgáltathat a sötét anyag természetéről.

A vizsgálatról az Astrophysical Journal számolt be.

Még nincs hozzászólás.
 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!