Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Hírek

Felfedeztek egy teljesen új galaxist:El Gordo

2012.01.15. 08:32, Univerzum-Galaxy

Rendkívül forró, masszív fiatal csillagokból álló "kövér" galaxishalmazt fedeztek fel a chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (Very Large Telescope), valamint a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével.

A korai univerzumban lévő galaxisok eddig látott legnagyobb halmaza – olyan óriás, melyet a kutatók „El Gordo” névre kereszteltek – egy nap titkokat tárhat fel az univerzumot kitöltő, láthatatlan sötét anyagról.

El Gordo – ami spanyolul „a kövér” – hivatalos neve ACT -CL J0102-4915, mely több mint hétmilliárd fényévre található a Földtől, olyan időszakban, amikor az univerzum feleennyi idős volt – mondja John Patrick Hughes, a Rutgers Egyetem kutatója és a vizsgálat társszerzője. Az univerzum jelenlegi ismereteink szerint mintegy 13,7 milliárd éves. A hatalmas galaxishalmaz tömege mintegy kétbilliárdszorosa (2 után 15 nulla) a Napénak, ezzel „a távoli univerzum leghatalmasabb ismert halmaza.”

El Gordo

(Fotó:(röntgensugár: NASA/CXC/Rutgers/J. Hughes et al; Optikai: ESO/VLT & SOAR/Rutgers/F. Menanteau; IR: NASA/JPL/Rutgers/F. Menanteau )  

A galaxishalmazok kisebb galaxiscsoportok összeolvadása révén jönnek létre. Ezek az események az univerzumban lévő sötét anyag és sötét energia mennyiségétől függenek, ennélfogva fényt vethetnek ezen enigmákra. Úgy tűnik, hogy a sötét energia alkotja az univerzumban lévő minden tömeg és energia 73 százalékát, emellett kiváltja az univerzum tágulásának gyorsulását. A láthatatlan, és mindeddig azonosítatlan sötét anyag minden anyag és energia körülbelül 23 százalékát alkotja az univerzumban, a kutatók a galaxisokra gyakorolt gravitációs hatása révén tudnak létezéséről. Az embert, bolygókat és csillagokat alkotó normál anyag az univerzumnak csak 4 százalékát adja.

Az El Gordót a NASA űrben lévő Chandra Röntgensugár Obszervatóriuma és a chilei Atacama Kozmológiai Teleszkóp segítségével fedezték fel. A spanyol becenév tisztelgés a chilei kapcsolat felé. A kutatók az Amerikai Csillagászati Társaság éves ülésén ismertették eredményeiket.

Az El Gordóban lévő gáz közel 200 millió fokos szupermagas hőmérsékletet érhet el, a Chandra és az Európai Déli Obszervatórium VLT teleszkópjának röntgenmérései alapján. „Ez a halmaz a leghatalmasabb, legforróbb képződmény, és a bármely, ilyen távolságban vagy távolabb ismert halmazhoz képest a legtöbb röntgensugárzást adja le” – mondja Felipe Menanteau, a Rutgers egyetem kutatója és a vizsgált vezető szerzője.

El Gordo

(Fotó: ESO/SOAR/NASA)

Ez a hő, valamint a tény, hogy a halmazban lévő galaxisok két egyedi csoportba különülnek azt sugallja, hogy az El Gordo két galaxishalmaz erőteljes összeolvadásának helyszíne. „A halmazban a galaxisok óránkénti 4,8 millió kilométeres sebességgel haladnak” – mondja Hughes.

Bár az El Gordo méretével és távolságával rendelkező halmaz rendkívül ritka, beleillik a kozmológia sztenderd Nagy Bumm modelljébe. Ez azt sugallja, hogy az univerzum túlnyomórészt sötét anyagból és sötét energiából áll, és a Nagy Bumm eseménnyel született meg mintegy 13, 7 milliárd évvel ezelőtt. A jövőbeli kutatások során olyan modellt keresnek, mellyel megmagyarázható, a sötét anyag hogyan szeparálódik el a gáztól az El Gordóban – mondja Hughes. Ez kulcsfontosságú részleteket szolgáltathat a sötét anyag természetéről.

A vizsgálatról az Astrophysical Journal számolt be.

Még nincs hozzászólás.
 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha