Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Föld

 

 

Földünk

 

 

Földünk, amelyen élünk, méreteit tekintve nem tartozik a "jelentős" égitestek közé a Világegyetemben, de még a Naprendszerben sem.
"Emberi léptékkel" azért nem kicsi.

Átmérője 12.756 km, tehát sugara 6.378 km
A sarkoknál mintegy 21,4 kilométerrel kisebb, tehát "nem pontosan gömbalakú", ez azonban mindössze 0,17%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A domborzat legnagyobb "egyenetlenségei is ebbe a nagyságrendbe esnek.
A legnagyobb "kiemelkedés" a Mount Everest 8848 m-es magasságával csak 0,069%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A legnagyobb "mélyedés" a Mariana-árok a 11,034 km-es mélységével szintén mindössze 0,087%-os eltérést jelent a gömbalaktól.

Térfogata: 1,083 x 1012 km3
Tömege: 5,976 x 1012 kg
Átlagos sűrűsége: 5,52 g/cm3
Átlagos sűrűsége a belsejében 17,3 g/cm3
Átlagos sűrűsége a felszíni rétegekben 3,32 g/cm3

Ha a Föld méreteihez viszonyítjuk a "világűr viszontagságaitól védő" légkör réteget, azért nem tűnik olyan biztonságosnak.
A legbelső réteg a troposzféra 11 km-es magasságig terjed, "alig fedi" a legmagasabb hegyet. Az élet azonban legfeljebb 4-5 km magasságig lehetséges. Aki nincs hozzászokva azért 4 km-en már igencsak kapkodná a levegőt.
A sztratoszféra felső határa 50 km. Ennek a rétegnek a legalján járnak a nagyobb repülőgépek. Itt már nagyon gyorsan megfulladnánk, aztán keményre fagynánk a mínusz 50°C körüli hőmérsékletben. A hangsebesség többszörösével járó katonai gépek is csak a "feléig" jutnak fel.
A mezoszféra rétege következik a légkörben 80 km magasságig.
Ezt követi a termoszféra 480 km-es magasságig. Ez már nagyon ritka, de azért az igen nagy sebességű testek számára elég sűrű ahhoz, hogy elégjenek. Itt égnek el a meteorok, vagy a "lezuhanó" űreszközök.
E fölött található még az exoszféra. Ennek felső határát már nem szokták megadni. És aztán tényleg jön a világűr...

Nézzzük meg ezeket a méreteket 100 milliomod résznyire kicsinyítve.
Ebben a léptékben
- A Föld átmérője 127,56 mm (12,756 cm)
- A lapultság és a domborzati "egyenetlenségek" (mélytengeri árkok és magashegyek) 2 milliméteres "vastagságban" elférnek
- Ha ennek a 2 mm-nek a közepe a tengerszint, akkor életterünk ettől fölfelé kb. 0,4 mm-ig terjed, a repülőgépek tizedmilliméternyire e fölött járnak (a troposzféra és a sztratoszféra határán)
- A mezoszféra a felszíntől 8 milliméterig terjed
- A következő réteg a termoszféra a felszíntől 48 milliméterig. Ebben kering a műholdak egy része a Föld felszínétől legalább 15 milliméternyire vagy e fölött. Ennek a rétegnek a kb. 13 mm alatti részén kezdődik a "sűrűbb" légkör, ahol már elégnek a meteorok és az oda tévedő műholdak is.
- A geoszinkron pályán keringő műholdak 358 mm-nyire keringenek a felszín fölött. (Innen már az egész Föld látható, ezeken a pályákon keringenek a távközlési és a meteorológiai műholdak.)
- Kicsit távolabbra tekintve ebben a léptékben nézzük meg még a Hold és a holpálya méretét. A 34,76 mm (3,476 cm) átmérőjű Holdunk átlagosan 3.840 mm (384 cm) távolságban kering a 127,56 mm (12,756 cm) átmérőjű Földtől.

(A Méretek a világmindenségben címszónál egy másik animációban mutatom be távolabbi környezetünk méreteit "kicsinyítve".

Nézzük meg mindezt az alábbi animációban. (A megjeleníthetőség érdekében a méretek változnak - lásd az adott képnél - az arányok azonban mindig reálisak.)
Az animációban a ">" gombbal léphet előre, a "<" gombbal pedig visszaállhat az elejére.

 

 

 

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!