Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Föld

 

 

Földünk

 

 

Földünk, amelyen élünk, méreteit tekintve nem tartozik a "jelentős" égitestek közé a Világegyetemben, de még a Naprendszerben sem.
"Emberi léptékkel" azért nem kicsi.

Átmérője 12.756 km, tehát sugara 6.378 km
A sarkoknál mintegy 21,4 kilométerrel kisebb, tehát "nem pontosan gömbalakú", ez azonban mindössze 0,17%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A domborzat legnagyobb "egyenetlenségei is ebbe a nagyságrendbe esnek.
A legnagyobb "kiemelkedés" a Mount Everest 8848 m-es magasságával csak 0,069%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A legnagyobb "mélyedés" a Mariana-árok a 11,034 km-es mélységével szintén mindössze 0,087%-os eltérést jelent a gömbalaktól.

Térfogata: 1,083 x 1012 km3
Tömege: 5,976 x 1012 kg
Átlagos sűrűsége: 5,52 g/cm3
Átlagos sűrűsége a belsejében 17,3 g/cm3
Átlagos sűrűsége a felszíni rétegekben 3,32 g/cm3

Ha a Föld méreteihez viszonyítjuk a "világűr viszontagságaitól védő" légkör réteget, azért nem tűnik olyan biztonságosnak.
A legbelső réteg a troposzféra 11 km-es magasságig terjed, "alig fedi" a legmagasabb hegyet. Az élet azonban legfeljebb 4-5 km magasságig lehetséges. Aki nincs hozzászokva azért 4 km-en már igencsak kapkodná a levegőt.
A sztratoszféra felső határa 50 km. Ennek a rétegnek a legalján járnak a nagyobb repülőgépek. Itt már nagyon gyorsan megfulladnánk, aztán keményre fagynánk a mínusz 50°C körüli hőmérsékletben. A hangsebesség többszörösével járó katonai gépek is csak a "feléig" jutnak fel.
A mezoszféra rétege következik a légkörben 80 km magasságig.
Ezt követi a termoszféra 480 km-es magasságig. Ez már nagyon ritka, de azért az igen nagy sebességű testek számára elég sűrű ahhoz, hogy elégjenek. Itt égnek el a meteorok, vagy a "lezuhanó" űreszközök.
E fölött található még az exoszféra. Ennek felső határát már nem szokták megadni. És aztán tényleg jön a világűr...

Nézzzük meg ezeket a méreteket 100 milliomod résznyire kicsinyítve.
Ebben a léptékben
- A Föld átmérője 127,56 mm (12,756 cm)
- A lapultság és a domborzati "egyenetlenségek" (mélytengeri árkok és magashegyek) 2 milliméteres "vastagságban" elférnek
- Ha ennek a 2 mm-nek a közepe a tengerszint, akkor életterünk ettől fölfelé kb. 0,4 mm-ig terjed, a repülőgépek tizedmilliméternyire e fölött járnak (a troposzféra és a sztratoszféra határán)
- A mezoszféra a felszíntől 8 milliméterig terjed
- A következő réteg a termoszféra a felszíntől 48 milliméterig. Ebben kering a műholdak egy része a Föld felszínétől legalább 15 milliméternyire vagy e fölött. Ennek a rétegnek a kb. 13 mm alatti részén kezdődik a "sűrűbb" légkör, ahol már elégnek a meteorok és az oda tévedő műholdak is.
- A geoszinkron pályán keringő műholdak 358 mm-nyire keringenek a felszín fölött. (Innen már az egész Föld látható, ezeken a pályákon keringenek a távközlési és a meteorológiai műholdak.)
- Kicsit távolabbra tekintve ebben a léptékben nézzük meg még a Hold és a holpálya méretét. A 34,76 mm (3,476 cm) átmérőjű Holdunk átlagosan 3.840 mm (384 cm) távolságban kering a 127,56 mm (12,756 cm) átmérőjű Földtől.

(A Méretek a világmindenségben címszónál egy másik animációban mutatom be távolabbi környezetünk méreteit "kicsinyítve".

Nézzük meg mindezt az alábbi animációban. (A megjeleníthetőség érdekében a méretek változnak - lásd az adott képnél - az arányok azonban mindig reálisak.)
Az animációban a ">" gombbal léphet előre, a "<" gombbal pedig visszaállhat az elejére.

 

 

 

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints