Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Föld

 

 

Földünk

 

 

Földünk, amelyen élünk, méreteit tekintve nem tartozik a "jelentős" égitestek közé a Világegyetemben, de még a Naprendszerben sem.
"Emberi léptékkel" azért nem kicsi.

Átmérője 12.756 km, tehát sugara 6.378 km
A sarkoknál mintegy 21,4 kilométerrel kisebb, tehát "nem pontosan gömbalakú", ez azonban mindössze 0,17%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A domborzat legnagyobb "egyenetlenségei is ebbe a nagyságrendbe esnek.
A legnagyobb "kiemelkedés" a Mount Everest 8848 m-es magasságával csak 0,069%-os eltérést jelent a gömbalaktól.
A legnagyobb "mélyedés" a Mariana-árok a 11,034 km-es mélységével szintén mindössze 0,087%-os eltérést jelent a gömbalaktól.

Térfogata: 1,083 x 1012 km3
Tömege: 5,976 x 1012 kg
Átlagos sűrűsége: 5,52 g/cm3
Átlagos sűrűsége a belsejében 17,3 g/cm3
Átlagos sűrűsége a felszíni rétegekben 3,32 g/cm3

Ha a Föld méreteihez viszonyítjuk a "világűr viszontagságaitól védő" légkör réteget, azért nem tűnik olyan biztonságosnak.
A legbelső réteg a troposzféra 11 km-es magasságig terjed, "alig fedi" a legmagasabb hegyet. Az élet azonban legfeljebb 4-5 km magasságig lehetséges. Aki nincs hozzászokva azért 4 km-en már igencsak kapkodná a levegőt.
A sztratoszféra felső határa 50 km. Ennek a rétegnek a legalján járnak a nagyobb repülőgépek. Itt már nagyon gyorsan megfulladnánk, aztán keményre fagynánk a mínusz 50°C körüli hőmérsékletben. A hangsebesség többszörösével járó katonai gépek is csak a "feléig" jutnak fel.
A mezoszféra rétege következik a légkörben 80 km magasságig.
Ezt követi a termoszféra 480 km-es magasságig. Ez már nagyon ritka, de azért az igen nagy sebességű testek számára elég sűrű ahhoz, hogy elégjenek. Itt égnek el a meteorok, vagy a "lezuhanó" űreszközök.
E fölött található még az exoszféra. Ennek felső határát már nem szokták megadni. És aztán tényleg jön a világűr...

Nézzzük meg ezeket a méreteket 100 milliomod résznyire kicsinyítve.
Ebben a léptékben
- A Föld átmérője 127,56 mm (12,756 cm)
- A lapultság és a domborzati "egyenetlenségek" (mélytengeri árkok és magashegyek) 2 milliméteres "vastagságban" elférnek
- Ha ennek a 2 mm-nek a közepe a tengerszint, akkor életterünk ettől fölfelé kb. 0,4 mm-ig terjed, a repülőgépek tizedmilliméternyire e fölött járnak (a troposzféra és a sztratoszféra határán)
- A mezoszféra a felszíntől 8 milliméterig terjed
- A következő réteg a termoszféra a felszíntől 48 milliméterig. Ebben kering a műholdak egy része a Föld felszínétől legalább 15 milliméternyire vagy e fölött. Ennek a rétegnek a kb. 13 mm alatti részén kezdődik a "sűrűbb" légkör, ahol már elégnek a meteorok és az oda tévedő műholdak is.
- A geoszinkron pályán keringő műholdak 358 mm-nyire keringenek a felszín fölött. (Innen már az egész Föld látható, ezeken a pályákon keringenek a távközlési és a meteorológiai műholdak.)
- Kicsit távolabbra tekintve ebben a léptékben nézzük meg még a Hold és a holpálya méretét. A 34,76 mm (3,476 cm) átmérőjű Holdunk átlagosan 3.840 mm (384 cm) távolságban kering a 127,56 mm (12,756 cm) átmérőjű Földtől.

(A Méretek a világmindenségben címszónál egy másik animációban mutatom be távolabbi környezetünk méreteit "kicsinyítve".

Nézzük meg mindezt az alábbi animációban. (A megjeleníthetőség érdekében a méretek változnak - lásd az adott képnél - az arányok azonban mindig reálisak.)
Az animációban a ">" gombbal léphet előre, a "<" gombbal pedig visszaállhat az elejére.

 

 

 

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!