Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Hírek

Kepler exobolygók I. - Két Tatuin és egy mini-Naprendszer

2012.01.15. 08:44, Univerzum-Galaxy

Újabb nagy konferencia, újabb fontos Kepler eredmények: ezúttal az American Astronomical Society idei kongresszusán jelentettek be három új bolygórendszert.

Ebből kettő hasonló a Kepler-16b-hez, vagyis kettőscsillagok körül keringenek. A másik rendszer pedig egy miniatűr: a vörös törpe és három apró kőzetbolygója méretben inkább a Jupiternek és holdjainak felel meg, mint a mi Naprendszerünknek. Ráadásul mindhárom bolygó kisebb a Földnél, a legkisebb csak akkora, mint a Mars!

 

Kepler-34b és -35b: Tatuinok

Anno a Kepler-16b bejelentésekor még egy ILM-es arcot is kerítettek a kutatók mellé, hogy még jobban sulykolják a hasonlóságot Star Wars naplementéje meg a valóság között. És most kiderült, hogy bizony az ilyen rendszerek nem is olyan ritkák, két továbbit is találtak azóta, az arány így három a 750 átvizsgáltból. A két bolygót bejelentő cikkben annyit írnak a szerzők, hogy figyelembe véve az eddigi méréseket, a Naphoz hasonló illetve kettős csillagok becsült számát a Tejútrendszerben, konzervatív számolással is olyan egymillió lehet belőlük a galaxisunkban. Helló, Luke!

 

Kep35_Cook_4x3_946-710.jpg

A Kepler-35 rendszer vizualizációja. Credit: Lynette Cook /

 

 

Mindkét bolygó Szaturnusz típusú, vagyis alacsony átlagsűrűségű (<1 g/cm3) gázbolygó, 289 illetve 131 nap alatt kerülik meg anyacsillagaikat. Bár a lakhatósági zónákon belül keringenek, azért érdemes megnézni, mennyire extrém éghajlati változások léphetnek fel ilyen rendszerekben. Az égitestet érő besugárzás ugyanis ilyenkor függ bolygópálya esetleges elnyúltsága mellett a két csillag kölcsönös mozgásától is. Az alábbi diagram pontosan ezt mutatja: a kék és piros görbék az egyes csillagokból érkező besugárzást, a fekete pedig az együttes értéket mutatja. A jobboldali, sűrűbb görbe a hosszabb távú változásokat mutatja, ahogy a három égitest gravitációja miatt a csillagok és a bolygó pályája is precesszál.

 

kep34-35_besug.jpg

Credits: Welsh et al., Nature

 

A Kepler-34b esetén a minimum és maximum között két és félszeres, míg a 35b esetén másfélszeres változás lép fel. A Naprendszerben ez az érték csak néhány százalékot ér el a belső bolygókra. Érdekes lenne lemodellezni egy atmoszféreát, ami ekkora pofonokat kap a csillagaitól, alighanem érdekes klimatikus viszonyok alakulhatnak ki...

 

Drágám, a Naprendszer összement!

Elnézést a gesztizmusért, de elég jól illik a fenti mondata KOI-961-re. A vörös törpecsillag körül három fedést mutató égitestet találtak, és a lekülső is kevesebb, mint 2 nap alatt kerüli meg a csillagot. Egyébként ezt a rendszert nem a Kepler Science Team, hanem a CalTech kutatói publikálták, miután alaposan szemügyre vették az elérhető publikus adatokat. A vörös törpék azért fontosak, mert bár a reflektorfényben a nagy, fényes csillagok vannak (vagy inkább ők adják - szupernováktól a spirálgalaxisok spirál rajzolatáig számtalan módon), a csendes (halvány) többséget az elképesztő számú vörös törpék alkotják a csillagok között.

 

SystemJupiterComparison.jpg

A KOI-961 és a Jupiter. Credit: NASA/JPL-Caltech/ML

 

Az adatok alapján a rendszer sokkal inkább hasonlít a Jupiterre és négy Galilei-holdjára, mint a Naprendszerre, ahogy a az fenti képen is látszik. Annyit módosítottam egyébként az eredetihez képest, hogy a csillag és a Jupiter méretét lecsökkentettem a távolságoknak megfelelően, hogy az is arányban legyen. Így már csak a bolygók/holdak mérete nem konzisztens a többi adathoz képest. Ami a csillag-bolygó távolságot illeti, hiába kicsi és halvány a csillag (fényessége csak 0,24%-a a Napénak!), 1-2 millió km-re tőle még így is túl meleg van, a lakhatósági zóna kintebb helyezkedik el, vagyis nem valószínű, hogy alkalmasak lennének életre.

 

kepler_PlanetLineup.jpg

 

Ez itt pedig méretbeli összehasonlítás, a Földdel, a Marssal és a két Föld-méretű bolygóval a Kepler-20 rendszerből (amiről a következő posztban lesz szó). A KOI-961 bolygói bizony az eddigi legkisebb exobolygók nem elfajult csillagok körül, a legkisebb közülük akkora, mint a Mars. Pulzárok körül mondjuk ismerünk még kisebbet, de azért az már egészen más égitest, mint egy hagyományos csillag. Akár rekordnak tekintjük, akár nem, egy ilyen kis 3-bolygós minirendszer felfedezése is megerősíti az eddigi Kepler-eredmények által sugalltakat, vagyis hogy rengeteg kőzetbolygó lehet a csillagok körül. Már csak meg kell találni őket.

Még nincs hozzászólás.
 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!