Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Hírek

Kepler exobolygók I. - Két Tatuin és egy mini-Naprendszer

2012.01.15. 08:44, Univerzum-Galaxy

Újabb nagy konferencia, újabb fontos Kepler eredmények: ezúttal az American Astronomical Society idei kongresszusán jelentettek be három új bolygórendszert.

Ebből kettő hasonló a Kepler-16b-hez, vagyis kettőscsillagok körül keringenek. A másik rendszer pedig egy miniatűr: a vörös törpe és három apró kőzetbolygója méretben inkább a Jupiternek és holdjainak felel meg, mint a mi Naprendszerünknek. Ráadásul mindhárom bolygó kisebb a Földnél, a legkisebb csak akkora, mint a Mars!

 

Kepler-34b és -35b: Tatuinok

Anno a Kepler-16b bejelentésekor még egy ILM-es arcot is kerítettek a kutatók mellé, hogy még jobban sulykolják a hasonlóságot Star Wars naplementéje meg a valóság között. És most kiderült, hogy bizony az ilyen rendszerek nem is olyan ritkák, két továbbit is találtak azóta, az arány így három a 750 átvizsgáltból. A két bolygót bejelentő cikkben annyit írnak a szerzők, hogy figyelembe véve az eddigi méréseket, a Naphoz hasonló illetve kettős csillagok becsült számát a Tejútrendszerben, konzervatív számolással is olyan egymillió lehet belőlük a galaxisunkban. Helló, Luke!

 

Kep35_Cook_4x3_946-710.jpg

A Kepler-35 rendszer vizualizációja. Credit: Lynette Cook /

 

 

Mindkét bolygó Szaturnusz típusú, vagyis alacsony átlagsűrűségű (<1 g/cm3) gázbolygó, 289 illetve 131 nap alatt kerülik meg anyacsillagaikat. Bár a lakhatósági zónákon belül keringenek, azért érdemes megnézni, mennyire extrém éghajlati változások léphetnek fel ilyen rendszerekben. Az égitestet érő besugárzás ugyanis ilyenkor függ bolygópálya esetleges elnyúltsága mellett a két csillag kölcsönös mozgásától is. Az alábbi diagram pontosan ezt mutatja: a kék és piros görbék az egyes csillagokból érkező besugárzást, a fekete pedig az együttes értéket mutatja. A jobboldali, sűrűbb görbe a hosszabb távú változásokat mutatja, ahogy a három égitest gravitációja miatt a csillagok és a bolygó pályája is precesszál.

 

kep34-35_besug.jpg

Credits: Welsh et al., Nature

 

A Kepler-34b esetén a minimum és maximum között két és félszeres, míg a 35b esetén másfélszeres változás lép fel. A Naprendszerben ez az érték csak néhány százalékot ér el a belső bolygókra. Érdekes lenne lemodellezni egy atmoszféreát, ami ekkora pofonokat kap a csillagaitól, alighanem érdekes klimatikus viszonyok alakulhatnak ki...

 

Drágám, a Naprendszer összement!

Elnézést a gesztizmusért, de elég jól illik a fenti mondata KOI-961-re. A vörös törpecsillag körül három fedést mutató égitestet találtak, és a lekülső is kevesebb, mint 2 nap alatt kerüli meg a csillagot. Egyébként ezt a rendszert nem a Kepler Science Team, hanem a CalTech kutatói publikálták, miután alaposan szemügyre vették az elérhető publikus adatokat. A vörös törpék azért fontosak, mert bár a reflektorfényben a nagy, fényes csillagok vannak (vagy inkább ők adják - szupernováktól a spirálgalaxisok spirál rajzolatáig számtalan módon), a csendes (halvány) többséget az elképesztő számú vörös törpék alkotják a csillagok között.

 

SystemJupiterComparison.jpg

A KOI-961 és a Jupiter. Credit: NASA/JPL-Caltech/ML

 

Az adatok alapján a rendszer sokkal inkább hasonlít a Jupiterre és négy Galilei-holdjára, mint a Naprendszerre, ahogy a az fenti képen is látszik. Annyit módosítottam egyébként az eredetihez képest, hogy a csillag és a Jupiter méretét lecsökkentettem a távolságoknak megfelelően, hogy az is arányban legyen. Így már csak a bolygók/holdak mérete nem konzisztens a többi adathoz képest. Ami a csillag-bolygó távolságot illeti, hiába kicsi és halvány a csillag (fényessége csak 0,24%-a a Napénak!), 1-2 millió km-re tőle még így is túl meleg van, a lakhatósági zóna kintebb helyezkedik el, vagyis nem valószínű, hogy alkalmasak lennének életre.

 

kepler_PlanetLineup.jpg

 

Ez itt pedig méretbeli összehasonlítás, a Földdel, a Marssal és a két Föld-méretű bolygóval a Kepler-20 rendszerből (amiről a következő posztban lesz szó). A KOI-961 bolygói bizony az eddigi legkisebb exobolygók nem elfajult csillagok körül, a legkisebb közülük akkora, mint a Mars. Pulzárok körül mondjuk ismerünk még kisebbet, de azért az már egészen más égitest, mint egy hagyományos csillag. Akár rekordnak tekintjük, akár nem, egy ilyen kis 3-bolygós minirendszer felfedezése is megerősíti az eddigi Kepler-eredmények által sugalltakat, vagyis hogy rengeteg kőzetbolygó lehet a csillagok körül. Már csak meg kell találni őket.

Még nincs hozzászólás.
 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********