Univerzum-Galaxy
Univerzum-Galaxy
Menü
 
Univerzum
 
Kozmosz
 
Naprendszerünk
 
Hírdetések
 
Naprendszer

 
Pontos Idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Adat
Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net
Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net
freestat.hu
 
Hírdetés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.10.04. 20:02
2012.01.15. 08:44
2012.01.15. 08:32
Friss hozzászólások
csillagggg: ez csodálatos...
 
Galaxisok

 

 

Az Androméda galaxis
Copyright NOAO/AURA/NSF
(http://www.noao.edu/image_gallery/)

Galaxisok

A huszadik százas elején komoly vita indult a csillagászatban a halvány, pamacsszerű objektumokról, az úgynevezett "nebulák"-ról vagy ködökről.. Néhány csillagász szerint a nebulák csillaghalmazok voltak saját galaxisunkon belül. Mások hatalmas, távoli csillagcsoportosulásnak vélték őket, melyek akár a Tejútrendszer méreteit is meghaladhatják.

Végül 1924-ben Edwin Hubble amerikai csillagásznak sikerült megmérnie az (akkori nevén) Androméda-köd távolságát. A Földtől való távolságára több mint 2 millió fényévet kapott. Ez volt az első felismert galaxis.

Hubble felfedezése alapjaiban változtatta meg a Világegyetemről alkotott képünket. Az addig ismert hatalmas távolságok, amik a csillagokat választották el egymástól, eltörpültek a galaxisok közötti felfoghatatlan távolságok mellett. Az Univerzum hirtelen sokkal nagyobb helynek bizonyult, mint valaha is gondoltuk.

Az SDSS égtérkép idáig közel 50 millió galaxist talált. Ebben a fejezetben megnézünk néhányat, hogy tanuljunk a galaxisok különböző típusairól.

Spirális Galaxisok
A galaxis legáltalánosabb típusát "spirális galaxis"-nak nevezzük. Nem meglepő módon a spirális galaxisok spirális formájúak, hosszú karokkal, a melyek egy középen lévő fényes duzzanat felé hajlanak. De legyél óvatos - ha oldalról nézel egy spirális galaxisra, hibásan azt gondolhatod, hogy kör alakú, és ezért más eljárást kellene találnod, hogy kiderítsd, hogy valóban spirális volt-e.
Ha tisztán látható a spirális alak, a galaxist "szemből látható spirális"-nak (face-on spiral) nevezzük. Ha ehelyett a galaxis oldalról látható, akkor "oldalról látható spirális"-nak (edge-on spiral) nevezzük. Az oldalról látható spirál galaxisok felismerhetőek, mert látni lehet rajtuk a fényes központi duzzanatot. A szemből látható és az oldalról látható galaxisok valójában egyáltalán nem különböznek; csak azért látszanak különbözőnek, mert más szögből nézünk rájuk.
Néhány galaxisnak olyan karjai vannak, amelyek szorosan tekerednek, míg más galaxisoknak nagyon gyengén csavarodó karjaik vannak. A szorosan és lazán csavarodó spirálisok közötti különbség egy valódi különbség a galaxisok között, és használható a spirálisok osztályozására.
Körülbelül 77%-a a megfigyelt galaxisoknak az univerzumban spirális galaxis. A mi galaxisunk, a Tejút is egy tipikus spirális galaxis. A lenti képek három másik jó példát mutatnak.
Három összehasonlítható galaxis:
egy szemből látható spirális galaxis szorosan csavarodó karokkal (balra), egy szemből látható galaxis nagyon laza karokkal (középen) és egy oldalról látható spirális galaxis (jobbra).
 
Néhány spirális galaxisban van egy világos vonal, vagy sáv, ami keresztülfut rajtuk. Ezeket "küllős spirális galaxisok"-nak nevezzük. A lenti kép egy küllős spirális galaxist mutat. A küllő nélküli galaxisokat egyszerűen "spirális galaxisok"-nak nevezzük.
NGC 3559, egy küllős spirális galaxis
A képet Steve Kent bocsájtotta rendelkezésünkre.
 
 
 
A spirális galaxisokat tovább osztályozzuk aszerint, hogy a spirál karjaik milyen szorosan hajlanak. Egy galaxist nagyon szorosan hajló karokkal, mint a fenti listán bal oldalt látható galaxist, "a típusú" galaxisnak nevezünk. Egy "b típusú" galaxisnak lazábban hajló karjai vannak. Egy "c típusú" galaxisnak (mint a fenti, középen látható) nagyon lazán hajló karjai vannak. Mit gondolsz, milyen típusú lenne a jobb oldalon lévő küllős spirális?
A spirális galaxisokban sok gáz és por van, és gyakran olyan területek, ahol új csillagok folyamatosan alakulnak. A spirális galaxis magja elsősorban öreg, vörös csillagokból áll. Nagyon kevés csillagszületés folyik a magban.
 
 
 
A lenti tábla a spirális galaxisok típusaira használt rövidítéseket mutatja.
Galaxis típus
Leírás
Sa
spirális galaxis, "a" típus
Sb
spirális galaxis, "b" típus
Sc
spirálgalaxis, "c" típus
SBa
küllős spirális galaxis, "a" típus
SBb
küllős spirális galaxis, "b" típus
SBc
küllős spirális galaxis, "c" típus

 

Elliptikus galaxisok
Az elliptikus galaxisokat is az alakjuk alapján nevezték el. Az elliptikus galaxisok széles skálán figyelhetők meg, a kör alakútól (emlékezzünk, a kör is egy ellipszis!) a hosszú, keskeny és szivar alakúakig.
Az elliptikus galaxisokat az E betűvel jelöljük. Egy számot is kapnak 0-tól 7-ig. Egy E0 galaxis kör alakúnak látszik. Egy E7 galaxis nagyon hosszú és vékony. A csillagászoknak pontos matematikai definícióik vannak minden számhoz, de ezek a definíciók túlmutatnak a jelen projekt keretein. Kis gyakorlással megtanulhatod vizuálisan megállapítani, hogy milyen típusú elliptikus galaxist figyelsz meg.
M89 - egy E0 galaxis
A Digitized Sky Survey felajánlásával
(http://stdatu.stsci.edu/cgi-bin/dss_form)
M32 - Egy E2 galaxis
A AURA/NOAO/NSF felajánlásával
(http://www.seds.org/messier/more/c-noao.html)
NGC 4621 - egy E5 galaxis
A Digitized Sky Survey felajánlásával
(http://stdatu.stsci.edu/cgi-bin/dss_form)
Az elliptikus galaxisoknak méretben széles skálája van. A legnagyobb elliptikus galaxisoknak egy millió fényévnél is nagyobb átmérőjük lehet. A legkisebb "törpe elliptikus" galaxisok kisebbek, mint a Tejút méretének egy tizede!
Az elliptikus galaxisokban nagyon kevés gáz és por van. Minthogy a csillagok gázokból alakulnak ki, kevés csillagszületés folyik az elliptikus galaxisokban. A csillagjaik legtöbbje öreg és vörös csillag.
 
 
Lentikuláris Galaxisok
NGC 936, egy SB0 galaxis az SDSS-ből
 
 
 
 
A lentikuláris galaxisokat néha "kar nélküli spirális galaxisok"-nak nevezik. A lentikuláris galaxisoknak van egy központi magja, de nincsenek spirális karjaik. Ha a központi mag nem igazán fényes, nagyon nehéz megmondani a különbséget a lentikuláris galaxis és egy E0 galaxis között.
Ahogy a spirális galaxisoknak, néhány lentikuláris galaxisban is látható vonal. Ezeket "küllős lentikuláris galaxisok"-nak nevezzük, és SB0-val jelöljük. A normál lentikuláris galaxisokat S0-val jelöljük.
 

 

 

Irreguláris galaxisok
UGC 1597, egy irreguláris galaxis az SDSS-ből
 
 

A legtöbb galaxis beilleszthető a korábban leírt 3 típus valamelyikébe, de a megfigyelt galaxisok körülbelül 3%-a nagyon különböző.

Ezeknek az úgynevezett "irreguláris galaxisok"-nak nincs sok közös jellemzője. Legtöbbjük galaxis ütközések vagy közeli elhaladások eredménye. Az irreguláris galaxisok egy típusát "csillagontó galaxis"-nak (starburst galaxy) nevezzük. A csillagontó galaxisok fényesen világítanak, hiszen rövid idő alatt sok új csillag születik bennük.
Az irreguláris galaxisokat általában csoportokban vagy halmazokban találjuk, ahol a galaxisok közötti ütközések és közeli elhaladások megszokottak. Néhány irreguláris galaxis esetében a csillagászok egyszerűen nem tudják kitalálni, miért is nézhetnek ki olyan furcsán!
Az irreguláris galaxisokat az Irr betűkkel jelöljük.

 

 

Galaxishalmazok
Abell 0957
Kattints ide egy nagyobb képhez
 
 
 
A galaxisok nem egyenletesen töltik ki a teret. A gravitáció csoportokba kényszeríti őket. A kisebb galaxis csomókat "csoport"-oknak nevezzük. A mi galaxisunk, a Tejút az úgynevezett Lokális Csoport-hoz tartozik; ez körülbelül 30 ismert galaxist tartalmaz (habár több, még felfedezetlen törpe galaxis lehet a csoportban, tehát a pontos szám nem ismert).
A galaxishalmazok tipikusan több száz vagy akár ezer galaxist tartalmaznak. A jobb oldali kép egy híres halmazt, az Abell 2255-öt mutatja. A halmazt George Abell, egy amerikai csillagász után nevezték el, aki 1958-ban megjelentetett egy galaxishalmaz katalógust.

 

 

 

 
Galaxisok ütközése
 
 
Sok galaxis tagja csoportoknak vagy halmazoknak. Mivel a csoportok és halmazok olyan sok galaxist tartalmaznak viszonylag közel egymáshoz, nem lehet meglepő, hogy a galaxisok néha ütköznek egymással. Valójában a Tejút Galaxis jelenleg ütközik a Sagittarius (Nyilas) törpe galaxissal (nézd meg az SDSS első felfedezéseket további információért). Habár a galaxis ütközések "mindennaposak", a csillagok minden galaxisban olyan távol vannak egymástól, hogy a csillagok közötti ütközések nagyon ritkák.
Még akkor is, ha a galaxisok valójában nem ütköznek, egymásra mégis hatással lehetnek. Amikor két galaxis közel halad el egymás mellett, a gravitációs erő, amivel egymásra hatással vannak, mindkét galaxist ki tudja hajlítani az alakjából. Mind az ütközésekre, mind pedig a közeli elhaladásokra "kölcsönhatások"-ként utalhatunk.
 
 
 
Jobbra két kölcsönható galaxist láthatsz. Láthatod, hogy a köztük ható gravitációs kölcsönhatás hatására eltorzulnak. El tudod képzelni, hogy nézhettek ki, mielőtt kölcsönhatásba kerültek?
 

Amikor két galaxis kölcsönhatásba kerül, mindkét galaxis belsejében gáz felhők nyomódhatnak össze. A felhők összenyomódása odáig vezethet, hogy összeomlanak a saját gravitációjuk hatására, és csillagokká alakulnak. Ez a folyamat a kölcsönható galaxisokban csillagkeletkezési robbanáshoz vezethet, csillagok új generációját hagyva a galaxisban, ahol a normális csillagkeletkezés régóta megállt.

A galaxis ütközések száz millió évekig tartanak, szóval nem láthatjuk bekövetkezni őket. Ehelyett számítógépes szimulációkat használunk, hogy meglássuk mi történne, ha két galaxis bizonyos módon ütközne.

 

 
Föld
 
Fizika
 
Földönkivűli Élet
 
Language
 
Hírdetés
 
Facebook&Twitter

Keress meg minket a Google+

 
Hold állása
CURRENT MOON
 
My IP
Powered by  MyPagerank.Net

IP

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

antivírus

 
Látogatók
 

A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók